Akershusstevnet 2023

Akershusstevnet 2023

Publisert av Jørgen Bogen den 13.09.23. Oppdatert 16.11.23.

I år igjen braket det løs, ja vi snakker om Akershusstevnet 2023 på Akershuskaia. Stevnet arrangeres av Oslo KAN (KulturArvNettverk) i samarbeid med Oslo Maritime Kulturhavn. Nettverket jobber med å utvikle og fremme samarbeid på tvers av den frivillige kulturvernsektoren, og ble igangsatt etter initiativ fra Kulturvernforbundet – som LMK er medlem av – for snaut to år siden.

Men hvorfor er LMK til stede under et Oslo-arrangement? Jo, det skal vi fortelle deg! Akershusstevnet er ikke bare ett arrangement som egner seg ypperlig for å vise seg frem overfor byens politikere og befolkning generelt, men også for å gi støtte – ikke bare til våre deltakende klubber, men også til hele konseptet med en samlende kulturarvssektor som sammen bidrar til fellesskapet.


Oslo Kulturarvnettverk har vært et prøveprosjekt for å se om det kan dannes lignende nettverk med årlige stevner i andre deler av landet. Dette har hittil fungert svært godt i Oslo, og nettverket må offisielt kunne kalles vellykket. Tilsvarende prosjekter rulles nå ut i Trøndelag, Akershus og etter hvert i Østfold.

Årets stevne ble enda større enn fjorårets, da det i år strakte seg helt til Radich-kaia. Anslagsvis var 25.000 besøkende innom i løpet av helgen. LMK gjorde et stunt ved å invitere Olsenbanden-bilen, en Kaiser 1953-modell fra Eight Amcars Club – som var med i «Operasjon Egon» i 1969 og Banan-Matthiessens 1918 Chalmers fra BAMA. Norges største leverandør innen frukt og grønt lot oss låne kjøretøyet og ga sponsing i form av over 100 kg bananer og smoothies som vi kunne dele ut. Dette ble svært populært både blant voksne og barn. Det kan også nevnes at dette ble redningen for en diabetiker med lavt blodsukker.

Stortingspresident Masud Gharahkhani åpnet hele arrangementet og ble også svært begeistret over både Olsenbande-bilen og Banan Matthiessens kjøretøy da han besøkte standen til LMK. Interessen han hadde for historiske kjøretøy var langt høyere enn hva noen av oss antok. Det ble et svært hyggelig møte i de minuttene han var innom. Havnedirektør Ingvar M. Mathisen var også innom når han gikk en runde. Han fikk en innføring i historien til 'BAMA'-bilen og ble lenge stående og beundre den.

Nettverket sammen med Kulturvernforbundet fikk satt i gang en paneldebatt med lokalpolitikere om kulturarvspolitikken i Oslo. Dessverre forsto svært få av politikerne forskjellen mellom kultur og kulturarvpolitikk. Ingen av dem våget imidlertid å uttrykke negative synspunkter på bevegelsen under debatten, en uke før valget.

Vi takker alle fremmøtte klubber og arrangører for et svært velykket stevne.